Saibamos un pouco máis sobre as froitas
como os seus efectos beneficiosos para a nosa saúde.
A inxestión insuficiente de froitas e verduras é un dos 10
factores principais de risco de mortalidade a escala mundial.
Calcúlase que a inxestión insuficiente de froitas e verduras
causa en todo o mundo aproximadamente un 19% dos cancros
gastrointestinais, un 31% das cardiopatías isquémicas e un 11% dos
accidentes vasculares cerebrais.
Conoce algo máis sobre as froitas
A cor da froita reflicte a presenza de
determinados compoñentes bioactivos con diversos efectos
beneficiosos para a nosa saúde. Procura de comer todos os días
froitas de cada un dos seguintes grupos de cores:
A vitamina C é un potente antioxidante e considérase esencial porque
o noso corpo non a pode fabricar. O ácido ascórbico é unha das 2
formas de vitamina C que aparece nos alimentos de forma natural. A
vitamina C implicouse na prevención de enfermidades como o cancro, a
aterosclerosis ou o arrefriado común, aínda que non hai resultados
concluíntes. O kiwi é a froita, dentro das de consumo habitual en
España, que máis vitamina "C" achega. Tamén son ricos nesta vitamina
os amorodos, as laranxas ou o melón. Non
esquezas consumir as froitas e os zumes xusto despois de preparalos
porque moitas das vitaminas que conteñen como a C poden ser
sensibles á luz, a oxidación ou a temperatura.
Os froitos secos pódense considerar aliados contra o
colesterol e un puñado diario destes alimentos pode contribuír a
"manter a raia ao c-LDL ou colesterol malo". Ademais, son ricos en
proteínas, fibra, vitaminas, minerais e compostos como fitoesteroles
e antioxidantes.
Para os galegos a mazá, os cítricos, o plátano e a pera son as
nosas froitas preferidas e dentro das verduras os grelos, as
nabizas, as cebolas, e os pementos. A inxestión de froitas diaria en
Galicia é superior á media española pero aínda así é inferior ao
recomendado.
As vitaminas, os minerais e os compostos químicos que teñen a
froita e as hortalizas son esenciais para a saúde humana. Por
exemplo:
- Vitamina A mantén a saúde da
vista e fortalece o sistema inmunolóxico.
- Potasio promove o
funcionamento do sistema nervioso e dos músculos.
- Vitaminas do grupo B axudan a
converter os alimentos en enerxía.
- Ácido fólico reduce o risco
dalgúns defectos conxénitos e contribúe a previr cardiopatías.
- Vitamina C incrementa a
absorción de calcio e ferro doutros alimentos.
- Vitamina E é un potente
antioxidante que protexe as células dos axentes canceríxeno.
- Fibra alimentaria contribúe
ao tránsito a través do aparato dixestivo e a reducir os niveis de
colesterol no sangue.
- Fitoquímicos como os
compostos que dan aos tomates e as cenorias os seus vivos cores,
teñen efectos antioxidantes e antiinflamatorios
Fonte: FAO/WHO Workshop on Fruit and
Vegetables for Healths
Outras publicacións relacionadas do teu
interese: