Xente con vida

Aprende a sentirte ben 19/03/2012

A etiqueta nutricional

Vota:
Resultado:
(2 votos)
Compartir:
Para saber que alimentos son os máis axeitados ás nosas necesidades debemos saber primeiro a súa composición. A etiqueta nutricional axudaranos nesta importante tarefa.
Sal
A etiqueta nutricional
  • A etiqueta nutricional dun produto infórmanos do seu contido en nutrientes, permítenos comparar o valor nutritivo de varios alimentos e adecuar as eleccións ás nosas necesidades particulares.
  • O contido en nutrientes indícase segundo o tamaño da porción de consumo habitual.

As etiquetas de alimentos móstrannos, ademais de información sobre a súa orixe, elaboración e contido, datos de interese nutricional.

A etiqueta nutricional dun produto infórmanos do seu contido en nutrientes, permítenos comparar o valor nutritivo de varios alimentos e adecuar as eleccións ás nosas necesidades particulares (p. ex.: Hipertensión arterial e elección de produtos baixos en sodio).

Recorda que:
  • O contido en nutrientes indícase segundo o tamaño da porción de consumo habitual (p. ex. Nos cereais de almorzo a porción habitual de consumo é de 30 gr) e por 100 gramos. Poña atención a esta referencia cando lea a cantidade de nutriente. Muller comprando
  • A porcentaxe de "Valor Diario" indica se hai pouco ou moito dun nutriente en relación á cantidade diaria de consumo recomendado para ese nutriente.
  • Compara uns produtos con outros e elixe segundo os seguintes criterios:
    1. Enerxía.Indícase en Quilocalorías ou Quiloxulios. A información sobre calorías ou valor enerxético indica canta enerxía podes obter dunha porción ou de 100 gr do alimento empaquetado (xeralmente indícanse as 2 referencias). Habitualmente cando se fala de "calorías" referímonos ás Quilocalorías (Kcal) ou Calorías (en maiúscula). Con frecuencia tamén se facilita a información en Quiloxulios (Kj). Elixe os que acheguen menos cantidade. Recorda que consumir un exceso de enerxía asóciase a sobrepeso ou obesidade, que á súa vez aumenta o risco das enfermidades cardiovasculares, hipertensión, diabete e algúns tipos de cancro. A produtos similares, elixe aqueles menos enérgeticos.
    2. Hidratos de carbono. Dentro deste apartado fíxate na cantidade de "simples", "complexos", "amidón" e/ou "fibra alimentaria". Prefire os produtos que conteñen máis "hidratos de carbono complexos, amidón e fibra" e escasos en azucres simples engadidos.
    3. Graxas. Dentro deste apartado fíxate en "Graxas saturadas", "graxas insaturadas" (poliinsaturadas e monoinsaturadas) e colesterol. Prefire os produtos con menos cantidade de graxa total, e dentro destes os máis baixos en graxas saturadas, graxa trans e en colesterol. Recorda que unha alimentación alta en graxas e, especialmente saturadas, se relaciona coas enfermidades cardiovasculares e algúns tipos de cancro.
    4. Sodio. Observa a cantidade de sodio dos alimentos. Recorda que o seu elevado consumo está en relación coa hipertensión arterial. Como o sal contén sodio, aproximadamente a metade, revisa as etiquetas e elixe os produtos cun contido máis baixo nestas dúas substancias. Recorda que os alimentos conteñen sodio de forma natural. Estímase que a inxestión media de sal na nosa sociedade é o dobre do que deberiamos consumir (10 gr fronte aos 5 gr de sal recomendados) e que o 75% do aporte de sodio en la dieta provén dos alimentos procesados.
    5. Azucres simples. Cando falamos de limitar o contido de azucres "simples" non nos referimos a aqueles contidos de forma natural nos alimentos (a froita contén azucres simples) se non aos que se lles engadiron na súa elaboración. Revisa a etiqueta dalgúns alimentos como bebidas e zumes industriais, cereais, produtos de repostaría... e elixe os que menos contido teñan en azucre engadido.
    1. ¿Sabías que...?
      Fibra
      • A fibra é un nutriente básico para regular o tránsito, a función intestinal e o ecosistema da flora bacteriana. Diversos estudos epidemiolóxicos sinalaron que as axudas cunha inxestión diminuída de fibra están en relación coa aparición de certas patoloxías denominadas "occidentais", como o cancro de colon, a aterosclerosis, a enfermidade diverticular, etc.

      Artígos do blog relacionados que poden interesarche:
    Deixa un comentario



     

    ¿Coñeces o teu índice de masa corporal (IMC)?​​

    Os comités internacionais de expertos, recomendan o emprego do Índice de Masa Corporal (IMC) como un indicador orientativo do estado nutricional. Introducindo o teu peso e talla poderás coñecer o teu, e descubrir o nosos consellos saudables individualizados para ti.​​

    Introduce os teus datos e calcula o teu IMC:

    Kg.

    m.


    < voltar
    O teu IMC é:
    A OMS (Organización Mundial da Saúde)
    establece como categoría do teu IMC:
    BAIXO PESO​
    ​​
    Sería convinte subir de peso cara ó rango de normopeso, xa que, contrariamente ó que moita xente pensa, o baixo peso pode ter consecuencias graves para a saúde.

    < voltar
    O teu IMC é:
    A OMS (Organización Mundial da Saúde)
    establece como categoría do teu IMC:
    NORMOPESO​​
    Tenta manter o teu peso actual, xa que te atopas nun peso adecuado para a túa estatura e, sobre todo, procura que os teus hábitos de dieta e exercicio físico sexan saudables.

    < voltar
    O teu IMC é:
    A OMS (Organización Mundial da Saúde)
    establece como categoría do teu IMC:
    SOBREPESO I
    Se o teu peso é estable, non padeces ningunha enfermidade asociada á obesidade e non se te acumula graxa no abdome, non é un sobrepeso preocupante. Podes manterte neste peso ou baixar cara un normopeso (IMC = 8,5 – 24,9), sempre e cando manteñas uns hábitos saudables de dieta e exercicio físico. Se algún dos anteriores puntos está presente, pola túa saúde aconsellámoste que perdas uns kilos ata situarte dentro do rango de normopeso.​
    ​​

    < voltar
    O teu IMC é:
    A OMS (Organización Mundial da Saúde)
    establece como categoría do teu IMC:
    SOBREPESO II​
    ​​
    Se o teu peso é estable, non padeces ningunha enfermidade asociada á obesidad e non se te acumula graxa no abdome, non é un sobrepeso preocupante. Poder manterte neste peso ou baixar cara normopeso, sempre e cando teñas uns hábitos saudables de dieta e exercicio físico. Se algún dos anteriores puntos está presente, aconsellámoste baixar entre un 5 e un 10% o teu peso, para poder mellorar o teu estado de saúde.​

    < voltar
    O teu IMC é:
    A OMS (Organización Mundial da Saúde)
    establece como categoría do teu IMC:
    OBESIDADE I​
    ​​
    A obesidade é unha enfermidade crónica que implica un exceso de grasa corporal e un incremento no risco de padecer certas enfermidades e trastornos fisiolóxicos, como a hipertensión arterial, diabetes e dislipemias, entre outras. Se xa padeces algunha enfermidade relacionada coa obesidade, ou se che acumula graxa no abdome, aconsellámoste que baixes de peso, alomenos un 10%. Así, poderás incluir novos hábitos saudables que axudarán a mellorar as patoloxías asociadas á obesidade. Se aínda non padeces estes síntomas, para previr posibles problemas de saúde, recomendámosche baixar de peso entre un 5 e un 10%, e coidar os teus hábitos alimentarios e de práctica regular de exercicio físico.

    < voltar
    O teu IMC é:
    A OMS (Organización Mundial da Saúde)
    establece como categoría do teu IMC:
    OBESIDADE II​
    ​​
    A obesidade é unha enfermidade crónica que implica un exceso de grasa corporal. E, neste caso, habitualmente vai acompañada dalgunha enfermidade asociada. Se é así, por razons de saúde, é necesario baixar de peso entre un 20 e un 30%, tendo en conta as patoloxías que poidan relacionarse coa obesidade. Así mesmo, é imprescindible establecer uns hábitos saudables alimentarios e de exercicio físico, que se vaian instaurando de xeito progresivo e de por vida. Se, por sorte aínda non padeces algunha enfermidade relacionada coa obesidade e non se che acumula graxa no abdome, comeza baixando un 10% de peso, sen esquecerte da importancia duns bos hábitos.​

    < voltar
    O teu IMC é:
    A OMS (Organización Mundial da Saúde)
    establece como categoría do teu IMC:
    OBESIDADE III​
    ​​
    A obesidade é unha enfermidade crónica que implica un exceso de graxa corporal. E, neste caso, habitualmente vai acompañada dalgunha enfermidade asociada. Por razons de saúde, é necesario baixar de peso entre un 20 e un 30% do teu peso actual, tendo en conta as patoloxías que poden relacionarse coa obesidade. Asi mesmo, é imprescindible establecer uns hábitos saudables alimentarios e de exercicio físico, que se vaian instaurando de xeito progresivo e de por vida.