As froitas, verduras e hortalizas son fonte de saúde. Neste artigo aconsellámosche con que frecuencia tomalas e como preparalas para que non perdan as súas propiedades.
Toma máis alimentos de orixe vexetal (variados e de todas as cores) e menos de orixe animal. Prepara máis pratos combinando legumes (garavanzos, lentellas, fabas…) e hortalizas (cenorias, cebolas, tomates, pementos, allo, etc.) polo menos 2 veces á semana.
Consellos
- Consume polo menos 2 porcións de verduras e hortalizas ao día.
- Prepara polo menos unha das porcións en cru (ensalada) para un mellor aproveitamento das súas vitaminas e minerais. Para cociñar as verduras, usa preferiblemente preparacións como o vapor ou á prancha (mantéñense mellor os nutrientes).
- É importante incluír vexetais de todo tipo e cor na comida diaria e semanal: verde (acelgas, brócoli, repolo, leituga), amarelo-laranxa (cenoria, cabaza), vermello (tomate, pemento), morado (remolacha, col, lombarda), branco (cebola, allo, pataca, coliflor). A cor dos vexetais está en relación con determinadas propiedades nutritivas.
- Proba, ademais dos vexetais de consumo tradicional na nosa comunidade como nabizas, grelos, repolo e coliflor, outras hortalizas de tempada.
- Utiliza o caldo de cocción dos vexetais para elaborar sopas. É moi rico en nutrientes.
- Ademais das patacas, incorpora verduras e hortalizas variadas como gornición dos seus pratos.
- Consume legumes polo menos 1-2 veces por semana.
- Toma polo menos 3 pezas de froita ao día, preferentemente enteira polo seu maior contido en fibra que os zumes. Unha delas debe ser rica en vitamina C (laranxas, limóns, mandarinas, kiwis ou amorodos).
- Prepara os zumes de froitas xusto antes de ser inxeridos, para preservar todas as súas vitaminas.
Recorda que
- As froitas, verduras e hortalizas son unha fonte fundamental de vitaminas, minerais, fibra e antioxidantes, e poden axudar a previr, entre outras, as enfermidades cardiovasculares e o cancro.
- As verduras e hortalizas ademais, ao aportar poucas calorías, son útiles en dietas para manter ou reducir o peso.
- Polo seu alto contido de auga, facilitan a eliminación de toxinas do noso organismo e axúdannos a manternos ben hidratados. Polo seu aporte de fibra, axudan a regular a función do noso intestino e a evitar ou corrixir o estrinximento.
Artigos do blog relacionados que poden interesarte: